Mozartovo město: Poznejte největší atrakce Salcburku

spot_img

Svým návštěvníkům umí nabídnout víc než jen jméno skladatele.

Salcburk je po Vídni turisty nejvíce vyhledávaným rakouským městem. Užijí si v něm milovníci historie, umění, vyznavači dobrého jídla i Mozartovi obdivovatelé.

Po Vatikánu byl kdysi Salcburk v čele s knížetem – arcibiskupem nejvýznamnější evropskou církevní metropolí.

Čtěte také:

Elektronika od podzimu prý podraží

Po staletí bylo Salcbursko samostatným státem v rámci Svaté římské říše a zároveň jedním z nejbohatších regionů Evropy a to díky těžbě soli a zlata.

Bohatým arcibiskupům to umožnilo si do města zvát významné italské architekty a stavitele, aby zde vytvořili krásné stavby a díla, která dodnes obdivujeme.

Ve městě se vybudovaly kostely, zámky, kláštery či univerzita. V roce 1756 se zde narodil nejslavnější Salcburčan, hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, díky kterému se Salcburku říká také Mozartovo město.

Po skončení napoleonských válek se Salcbursko v rámci nového dělení evropských hranic stalo v roce 1815 součástí Rakouska.

Jak z pohlednice
V Salcburku je toho k poznávání opravdu hodně. Prohlídku rozhodně začněte procházkou po starém městě, které je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Nádherné barokní uličky a náměstí vás přenesou do historie. Nejznámější ulicí starého města je Getreidegasse, kde jsou nad průčelími některých obchodů zavěšeny středověké znaky tamních cechů.

Jednou z největších atrakcí města je jeho dominanta, bílá pevnost Hohensalzburg, tyčící se nad městem. Je součástí snad každé pohlednice či fotky ze Salcburku.

Pevnost sloužila jako dočasná rezidence arcibiskupů. Při prohlídce interiérů hradu se seznámíte s různými expozicemi hradního muzea.

Mezi nejatraktivnější patří bohatě zdobené arcibiskupské komnaty a Zlatý sál. Pravidelně se zde pořádají různé kulturní akce jako například Koncerty na pevnosti.

Od roku 1892 je v provozu pozemní lanovka, se kterou lze do pevnosti rychle a pohodlně dostat z centra města. Z hradeb je nádherný výhled na celý Salcburk.

Ze života velikánů
Další zajímavostí města je palác Mirabell. Se svými unikátními zahradami je proslulý široko daleko. Na zámku se nachází nádherně zdobené mramorové Andělské schodiště s plastikami a soškami andílků.

To vede do Mramorova sálu v prvním patře, ve kterého svého času koncertoval i Wolfgang Amadeus Mozart.

Dnes je Mramorový sál jedním z nejkrásnějších oddacích sálů na světě. Pravidelně se zde pořádají také významné kulturní a společenské události a koncertní cykly v rámci salcburských zámeckých koncertů.

Při toulkách městem můžete zavítat i do Mozartova rodného domu na ulici Getreidegasse.

Dům snadno najdete, ať už podle křiklavě žluté fasády, nebo davů turistů, kteří před ním stále stojí. Nachází se zde muzeum věnované jeho životu a tvorbě.

Naleznete zde hudební nástroje, na kterých hrával, notové zápisy a další věci, které používal.

Mozartovy koule jako žádné jiné
Snad ani jeden z návštěvníků města si nedá ujít příležitost ochutnat originální Mozartovy koule, které nabízí cukrárna Fürst.

Ty nedostanete nikde jinde jen v Salcburku. Jsou ručně vyráběny, mají nepravidelný tvar, stříbrno-modrý obal a nemají nic společného s napodobeninami, které známe iz našich obchodů.

Rodina Fürstových je zde vyrábí již 125 let.

Za návštěvu určitě stojí i DomQuartier, jedinečná kulturní atrakce v historickém centru města.

Tento komplex budov se skládá ze salcburského chrámu, arcibiskupské rezidence a Kláštera sv. Petra. Na ploše 15 000 m² se zde vystavuje přes dva tisíce nádherných exponátů.

Najdete zde díla významných evropských malířů, přírodovědné a umělecké kuriozity a konají se zde i různé mimořádné výstavy zaměřené na baroko.

Veselý zámek
Po procházce starým městem se můžete vydat do dalšího unikátního objektu na zámeček Hellbrunn.

Ten se nachází kousek za městem a pohodlně se k němu dostanete MHD, případně i na kole, které si můžete ve městě půjčit. Půjčovna Citybike je nabízí například za dvě eura na tři hodiny.

Lovecký zámeček arcibiskupa Markuse Sittikuse ze začátku 17. století proslavily zejména tamní fontány a vodomety.

Kromě těch viditelných jsou v jeho zahradách i skryté trysky, o kterých ví jen váš průvodce zahradami. Postříkají návštěvníky právě ve chvíli, kdy to nejméně očekávají.

Arcibiskup se zde kdysi bavil i tím, že si zval do paláce hosty a večeřel s nimi venku u kamenného stolu, který se zachoval dodnes.

Do židlí dal instalovat malé vodomety, které se v nehlídané chvíli spustily a hostům tak připravil mokré překvapení.

Park zaplňují rozmanité sochy a různé mechanismy poháněné vodou včetně velkého mechanického divadla s téměř 200 figurkami.

Ideálním společníkem na poznávání Salcburku může být i koupě turistické karty SalzburgCard, v rámci které máte volné vstupy do všech atrakcí a také cestování v MHD.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora