- Komerční sdělení-spot_img

Plyn v Evropě dále rekordně zdražuje

spot_img

Existuje riziko, že plynovod Nord Stream 1 by se po odstávce nemusel tak brzy vrátit do provozu.
Ceny zemního plynu v Evropě pokračují v růstu. Důvodem jsou stoupající obavy, že nedostatek energií během zimy tvrdě zasáhne ekonomiku regionu.

Referenční kontrakt na plyn s dodávkou v nejbližším měsíci v úterý ráno na burze v Amsterdamu zdražil až o 5,2 % a prodával se po 291 euru za megawatthodinu (MWh) poté, co v pondělí uzavřel na novém rekordním maximu. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Bloomberg.

Obavy v Evropě
Na evropském trhu s energiemi aktuálně dominují obavy z delšího zastavení dodávek přes plynovod Nord Stream 1. Ruský koncern Gazprom v pátek (19. 8.) oznámil, že od 31. srpna do 2. září pro opravu turbíny zcela odstaví plynovod Nord Stream 1. Podle expertů a politiků však existuje riziko, že plynovod by se nemusel vrátit do provozu v uvedeném termínu.

Čtěte také:

Po bankových kartách končia aj tankovacie karty pre autá

Omezení dodávek také ohrožuje snahy evropských vlád, co nejvíce naplnit zásobníky před zimou. Nestabilita a nespolehlivost dodávek z Ruska zvýšily poptávku po dodávkách z jiných regionů a způsobily prudký nárůst cen energií po celém světě.

Ceny plynu v Evropě se mohou dostat až na 400 eur za MWh, pokud se dodávky přes Nord Stream 1 v září zcela zastaví, uvedl analytik společnosti Energy Aspects Leon Izbicki.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora